Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 1. 2012

Až budu umírat, na tohle si určitě vzpomenu

     Bylo pozdní nedělní odpoledne. Celá krajina byla potemnělá pochmurností chladného listopadového dne. Vítr lechtivě laškoval s posledními listy v korunách stromů. Z oblohy se snášely drobné kapky vody. Ve vzduchu byla cítit prazvláštní nostalgie. Ticho se rozléhalo po celém okolí, jen občas bylo slyšet štěkot a vytí psů do šelestění větru.

     Kráčel jsem městem jako tělo bez ducha. Procházel jsem prázdnými ulicemi, z každého zákoutí na mě dýchla samota. V hlavě jsem si přemítal chvíle, kdy jsem byl se svojí milou.

Nedokázal jsem pochopit proč… Proč už není má? Nedokázal jsem s jistotou říci, kde se stala chyba. Ty nejkrásnější okamžiky našeho života jsme přece prožili spolu. Dokola jsem si v mysli promítal ten den, kdy jsme spolu mluvili naposledy. Povídala, že spolu dál být nesmíme. Prý nám nepřeje osud. V hlavě mi zbyly jen otazníky a v srdci neuhasínající touha a vášeň k ní.  Nikdy jsem nikoho tak vroucně nemiloval jako svoji drahou Isabel. Myslel jsem na ni tak intenzivně, až mi ukápla z očí slza. Malá lesklá slaná slza značila bolest.

     Nohy mě nesly, kam se jim zlíbilo. Nevnímal jsem prostor ani čas. Až po době jsem postřehl, že už se nenacházím v ulicích našeho malého městečka. Nevím jak, ale ocitl jsem se na kraji místního lesa. Do obličeje mi zavál chlad a zatuchlina mokrého listí a dřeva. Náhle se mě zmocnil zlý pocit. Nepopsatelné úzko. Strach. Beznaděj. Z oblohy se počal snášet déšť. Kapky padaly do mých vlasů. Zvedl se vítr. Z lesa na mě dýchla smrt. Cítil jsem krev. Netoužil jsem nyní po ničem jiném, než být doma. Rychlými kroky jsem zamířil směrem k městu. Déšť sílil a já zrychlil svou chůzi. Konečně jsem byl doma.

     Té noci jsem nemohl spát. Víčka se mi neustále otvírala. Nedokázal jsem se zbavit toho  zlého pocitu, té úzkosti, jež jsem pocítil u lesa. V hlavě se mi odehrávalo nespočetně scénářů, co se v lese mohlo stát, co mohlo být příčinou té mojí úzkosti. Až k ránu se mi povedlo zavřít víčka, ponořit se do slastného spánku a nechat se zavést do říše snů.

    Nadcházejícího dne vysvitlo slunko. Nebe bylo jasné a sluneční  paprsky rozzářily krajinu nádhernými podzimními barvami. Vše hrálo teplými odstíny hnědé, oranžové, červené i žluté, až z toho člověku srdce poskakovalo radostí. Ulice našeho malého městečka se zaplnily lidmi.  Každý někam pospíchal. Někdo za svými povinnostmi, jiný za radostmi. Jen já stál u okenice a hleděl. Hleděl jsem směrem k lesu. V mysli mi hrála myšlenka, že moje včerejší pocity byly jen paranoidní představou. Ale proč jsem měl neustálé nutkání vrátit se na ono místo? A proč jsem měl větší nutkání, než kdy jindy, vidět Isabel? Ten pocit mě pronásledoval celý den. Byl jako můj stín, kterého se nelze zbavit.

     Když se den nachýlil k pozdnímu odpoledni, slunce počaly zakrývat mraky. Všechny teplé barvy se z krajiny vytratily a z radosti se opět stala pochmurnost. Celá krajina se topila v potemnělosti. Ulice opět zely prázdnotou. Toho času jsem již neměl stání. Vydal jsem se tedy směrem, jímž bydlí Isabel. Pospíchal jsem k ní pomalým a nejistým krokem. Jak jsem se přibližoval k jejímu obydlí, jímala mne čím dál větší nejistota a pochmurná nálada. Náhle se zvedl vítr. Lehký, přesto chladný. Zvýšil jsem tempo svých kroků. Stále více jsem ji chtěl vidět. Když jsem stál u jejího domu, cítil jsem zvláštní motýlky v břiše. Když jsem vstoupil do její zahrady a uviděl dveře jejího domu, zůstal jsem stát. Dveře byly otevřeny.  Zmocnily se mě tisíce pocitů. Nedokázal jsem rozeznat, co mi ty pocity chtějí říci. Vešel jsem do dveří. Její dům byl tichý, chladný a nepůsobil radost. Nikdo v něm nebyl. Měl jsem strach a bylo mi teskno. Nevím proč, ale vydal jsem se k lesu. Mé nejisté kroky se změnily v běh. Utíkal jsem celou cestu. Když jsem stál u lesa, cítil jsem to samé, co včera.  Dýchla na mě smrt a cítil jsem krev. Z té úzkosti a beznaděje mé oči zaplavily slzy.  Váhavým krokem jsem vplul do lesa. Stromy byly nahé a já slyšel, co si povídají. Slyšel jsem slova: smutek, samota, smrt… Někdo mě tím lesem vedl, já kráčel a věděl kam. Nebloudil jsem. Cítil jsem nářek. Nářek stromů, že byly svědky něčeho zlého. Zmocnila se mne bojácnost a beznaděj, kterou jsem nikdy dříve nepocítil. Proplouval jsem lesem a vnímal všechny jeho pocity. Až najednou jsem strnul. Ucítil jsem silný zápach krve. Pospíchal jsem za ním. Jak jsem šel, pod mýma nohama se listí začínalo barvit do ruda. Po stopách krve jsem došel, až tam, kam jsem nikdy neměl. Viděl jsem to, co jsem nikdy nechtěl vidět. Má drahá… ano, byla to má drahá Isabel. Ležela v kaluži své vlastní krve s podřezaným hrdlem. Ve tváři měla zděšený výraz a v očích dvě malé mokré perly. Sesunul jsem se k jejímu tělu a plakal.

 

     Bylo pozdní nedělní odpoledne. Celá krajina byla potemnělá pochmurností chladného listopadového dne. Vítr lechtivě laškoval s posledními listy v korunách stromů. Z oblohy se snášely drobné kapky vody. Ve vzduchu byla cítit prazvláštní nostalgie. Seděl jsem u okna a vzpomínal na svou drahou milovanou Isabel, stejně jako celých dvacet let.

 

                                                         8.3.2010

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

What is a healthy blood pressure

AdrurgeCog, 8. 10. 2018 4:25

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-en-france/

Elevated Blood Power - Federal Nerve

APipseJaigejap, 28. 7. 2018 1:27

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-pas-cher-paris/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

AlbertJer, 5. 6. 2018 0:30

The prostate is a vital a part of a male's reproductive :. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate related is found just as you're watching rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it will always be really really irritating and inconvenient for that patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.



Prostate infection, often known as prostatitis, is regarded as the common prostate-related symptom in men younger than 55 years. Infections from the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common coming from all kinds of prostate infection. It is brought on by bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition connected with a particular defect in the gland along with the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be brought on by trauma towards the urinary tract or by infections via other areas in the body. A patient may experience testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal with the prostate defect as well as the employment antibiotics and NSAIDs to help remedy the inflammation.

Non-bacterial prostatitis makes up about approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not even to ascertain the sources of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and high lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some in the actions and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for general health and it will also keep your urinary track clean.

2. Some studies suggest that several ejaculations weekly will assist to prevent cancer of the prostate.

3. Eat beef without excess. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef every week will raise the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most crucial measure to adopt to be sure a normal prostate is usually to select regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you must choose prostate examination one or more times 12 months.